Risico's Jeugdzorg

Sinds de invoering van de Jeugdwet zien de gemeenten zich geconfronteerd met financiële tekorten. Ook Ouder-Amstel heeft de afgelopen jaren tekorten verwerkt. Inmiddels is er landelijk aandacht voor dit knelpunt en heeft een arbitrage commissie van VNG en het ministerie van VWS uitspraak gedaan beoordeel dat er landelijke sprake is van een structureel tekort van 1.3 miljard wat het Rijk moet compenseren aan de gemeenten.

Omdat de jeugdzorg een zogeheten ’open einde’ regeling is blijft jeugdzorg te maken krijgen met onvoorspelbare factoren die de instroom beïnvloeden. Denk aan verhuizingen en extra zorg naar aanleiding van de corona maatregelen. Fluctuaties in de instroom hebben een financieel effect en kunnen leiden tot tekorten. Dit risico is structureel aanwezig. Op grond hiervan handhaven wij het risicoprofiel van € 750.000 met een risico percentage van 50%.

Naast de landelijke aandacht in de vorm van een hervormingsagenda en een hogere Rijksbijdrage aan de gemeenten werken lokaal en regionaal aan het beheersen van de instroom en kosten. Vanaf 1 januari 2022 werken we in een vernieuwd stelsel met een andere financieringssystematiek voor de hoogspecialistische jeugdhulp (voorheen segment C). Middels een lump sum zijn er vooraf financiële en taakstellende (aantallen) afspraken met zorgaanbieders. Vanaf 2023 volgt ook een aanpassing in de organisatie van de enkelvoudig specialistische jeugdhulp (voorheen segment B). Met deze wijzigingen beogen we de financiën beter te beheersen. Dit laat onverlet dat de risico’s zoals benoemd in voorgaande alinea actueel zijn en blijven.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf