Maatwerk aanpak en snel handelen |
Acties: Wmo-hulpvragen worden zoveel als mogelijk voor onze inwoners integraal met de andere onderdelen van het Sociaal Domein opgepakt. De uitvoeringsorganisatie van Duo+ is goed toegerust om alle aanvragen binnen de gestelde termijnen te behandelen. Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedereen met een ondersteuningsvraag. Waar mogelijk worden algemene voorzieningen ontwikkeld die vrij toegankelijk zijn voor een brede doelgroep en als volwaardig alternatief voor maatwerkvoorzieningen. Er is een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen. Door invoering van een landelijke abonnementstarief Wmo (lage eigen bijdrage voor alle inkomensgroepen) en het feit dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen neemt de vraag naar maatwerkvoorzieningen toe. Om de keuzevrijheid te waarborgen wordt met meerdere aanbieders contracten afgesloten waarbij de gewenste kwaliteit tegen een reële prijs wordt ingekocht. De maatwerkvoorziening Wmo-vervoer is alleen toegankelijk na indicatiestelling (vaststellen vervoersbeperkingen) door het Zorgadviespunt. Aanvullend op het Wmo-vervoer worden de mogelijkheden van een algemene voorziening voor vervoer met vrijwilligers onderzocht. Voor maatwerkvoorzieningen betaalt de gebruiker een eigen bijdrage (abonnementstarief) welke gelijk is aan de door het Rijk vastgestelde wettelijk maximum. Deze eigen bijdragen is voor gelijk voor alle inkomensgroepen en bedraagt € 19 per maand. Deze lage eigen bijdrage leidt tot een toename van de vraag op maatwerkvoorzieningen en vermindering van de inkomsten uit eigen bijdragen.
|
Het bereik onder mantelzorgers vergroten |
Acties: De inwoners van Duivendrecht kunnen gebruik maken van een inloopspreekuur in het Dorpshuis bij de nieuwe mantelzorgorganisatie. Verbeteren van de contacten tussen de mantelzorgorganisaties en de eerste lijn, door deelname aan gezamenlijke overleggen.
|
Ondersteuning mantelzorgers |
Acties: Het mantelzorgcompliment verstrekken aan mantelzorgers, met een verzorgde in Ouder-Amstel, die ingeschreven staan bij een mantelzorgorganisatie. Er wordt meer aandacht gegeven aan de ondersteuning van mantelzorgers in de twee dorpskernen door gebruik te maken van artikelen in het Weekblad voor Ouder-Amstel en het gebruik van social media. De inzet van logeeropvang als onderdeel van de respijtzorg uitvoeren.
|
Maatschappelijke opvang en beschermd wonen |
Acties: Op bestuurlijk niveau vindt regionaal (Amstelland niveau) overleg plaats met centrumgemeente Amsterdam over de uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen. Gemeenten zijn vanaf 2022 verantwoordelijk voor inwoners die een beroep doen op Beschermd Wonen. De herverdeling van middelen vindt pas vanaf 2023 plaats. De Amstelland gemeenten mandateren Amsterdam, net als voorgaande jaren, voor de uitvoering van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen tot en met 2022. Samen met Amsterdam en de Amstelland gemeenten wordt in 2022 uitvoering gegeven aan een regionaal plan voor de preventie (voorkomen en tegengaan) van dakloosheid. Met de Amstelland gemeenten wordt onderzocht of er opvanglocaties in de Amstelland gemeenten moeten komen voor economisch daklozen.
|
Toezicht op naleving kwaliteitseisen maatwerkvoorzieningen |
Acties: De GGD-Amsterdam voert, in zijn rol als Wmo toezichthouder, het wettelijk toezicht uit op de naleving van de kwaliteitseisen. Alle cliënten met een Wmo-voorziening ontvangen een cliëntervaringsonderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden vóór 1 juli 2022 gepubliceerd.
|