Indicatoren Jeugd

Jeugdbescherming

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde is binnen onze gemeente sprake van bijna de helft minder jongeren die een jeugdbeschermingsmaatregel hebben. Landelijk gaat het om 8.3% van de jongeren, in Ouder-Amstel bedraagt het percentage 4.2%.

Jongeren met jeugdreclassering

In de tabel is geen waarde opgenomen voor Ouder-Amstel. Dat betekent dat de waarde zo laag is dat deze niet weergegeven wordt. Er zijn dus minder dan 0.3% jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel in Ouder-Amstel.

Jongeren met jeugdhulp

Landelijk is het percentage jeugdigen wat gebruik maakt van jeugdhulp 10.3%. In Ouder-Amstel is het percentage 7.6%. Jongeren in Ouder-Amstel maken dus minder gebruik van Jeugdhulp dan het landelijk gemiddelde.

Ook in vergelijking met gemeenten van een vergelijkbare grootte (< 25.000 inwoners) scoort Ouder-Amstel lager. Dit heeft deels te maken met de algemene bevolkingsopbouw waaruit ook blijkt dat onze gemeente relatief gezien een hoog opleidingsniveau en sociaal-economische status heeft. Het is niet 1-op-1 vast te stellen dat dit het effect is van ons preventief jeugdbeleid. Hoewel ook onze gemeente te maken heeft met een stijging in de kosten jeugdhulp is de stijging, in vergelijking met de regio gemeenten en het landelijke beeld, beperkt.

Kinderen in een uitkeringsgezin

Het aantal kinderen dat uit een gezin komt dat van een uitkering moet leven is in vergelijking met het Nederlands gemiddelde fors lager (3% ten opzicht van 6% landelijk). Zoals hiervoor al opgemerkt heeft dit te maken met de sociaal-economische samenstelling van onze inwoners.

Aantal HALT verwijzingen

Op de site waarstaatjegemeente.nl zijn de vergelijkingen voor het aantal HALT-verwijzingen in aantallen opgegeven in plaats van in percentages. Landelijk gezien zijn er 11 HALT verwijzingen op 1000 inwoners. In Ouder-Amstel is er sprake van 6 verwijzingen (cijfers 2020). Ook binnen dit thema scoren de jongeren in onze gemeente fors lager dan gemiddeld.

Jeugdhulp

Doel

Indicator

Bron

Periode

Ouder-Amstel

Referentie gemeenten

De geboden jeugdhulp heeft het gevraagde resultaat

Percentage jeugdigen/ouders van jeugdigen dat aangeeft dat ik/mijn kind zicht beter voel(t).

CEO Jeugd

2020

81%

82%

Percentage jeugdigen/ouder van jeugdigen dat aangeeft dat het beter gaat met het gedrag van mij/mijn kind.

CEO Jeugd

2020

76%

77%

Percentage jeugdigen/ouder van jeugdigen dat aangeeft dat ik vaker zeg wat ik nodig heb/zegt mijn kind vaker wat hij/zij nodig heeft.

CEO Jeugd

2020

76%

72%

Percentage jeugdigen/ouder van jeugdigen dat aangeeft dat ik door de hulp beter mijn problemen kan oplossen.

CEO Jeugd

2020

74%

73%

Percentage jeugdigen/ouder van jeugdigen dat aangeeft dat het beter (met mijn kind) op school, werk of dagbesteding gaat door de hulp.

CEO Jeugd

2020

80%

75%

In 2020 is er een lokaal cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd om zicht te hebben op de kwaliteit van de geboden hulp.

Lokaal cliëntervarings-onderzoek Jeugdhulp

2020

95%

Jeugdhulp blijft betaalbaar

Het streven is om de uitgaven in 2022 binnen begroting te houden. In voorgaande jaren zien wij, conform ook de landelijke ontwikkelingen, een aanzienlijke stijging van de kosten van Jeugdhulp. Bij het bepalen van de financiële afspraken 2022 met de zorgaanbieders (lump sum) is het uitgangspunt de beschikbare middelen in de begroting 2022 (zie ook het onderdeel "wat willen we bereiken en wat gaan wij er voor doen"). Hierin is nog geen rekening gehouden met eventuele extra middelen die het Rijk voor 2022 beschikbaar stelt.

Financiele administratie

2022

90%

100%

Belangen van Ouder-Amstel bewaakt in het regionale samenwerkingsverband

Onze gemeente is op alle niveaus (ambtelijk, directie en bestuurlijk) sterk vertegenwoordigd in het regionaal samenwerkingsverband Jeugdzorg.

Begroting
(inzet in fte)

2019
(80%)

100%

Kan door deze inzet maximaal invloed uitoefenen op de besluiten die door samenwerkende gemeenten gezamenlijk genomen moeten worden.

Duo-gemeenten voeren zelf contractbeheer uit om beter te kunnen sturen op resultaten.

Samen met de gemeente Amsterdam, Diemen en Uithoorn ontwikkelt Ouder-Amstel een gewijzigd stelsel met als doel effectieve hoogspecialistische jeugdhulp in een betaalbaar stelsel.

Extra capaciteit ten behoeve van ontwikkeling en implementatie gewijzigd jeugdhulpstelsel

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf