Adequate en betaalbare jeugdhulp is beschikbaar voor jeugdigen die dat nodig hebben |
Acties: We beginnen in 2022 met een nieuw jeugdhulpstelsel voor de hoogspecialistische jeugdhulp. Dit is zorg voor de meest kwestbare jeugdigen en gezinnen met (meervoudige) complexe problematiek. We werken met een taakgerichte uitvoeringsvariant waarin we vooraf afspraken maken met de gecontracteerde zorgaanbieders (kernpartners) over bedragen en aantallen (lump sum). Hiermee beogen we meer grip te hebben op de financiele ontwikkeling en passende zorg te bieden in samenwerking met de zorgaanbieders en andere betrokken partijen (zoals de huisartsen). We starten een aanbesteding voor de enkelvoudige specialistische jeugdhulp in een nader te bepalen vorm die goed aansluit bij de werkwijze rondom de hoogspecialistische jeugdhulp. Eind 2022 verwachten we daar nieuwe overeenkomsten voor af te sluiten. We continueren en ontwikkelen de samenwerking met de huisartsen en de praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg voor jeugd (j-GGZ) met als doel om hulp tijdig en integraal in te zetten. We bewaken de beschikbaarheid van jeugdhulp (voor de (meest) kwestbaren) door periodieke monitoring, door continu overleg tussen utivoering, verwijzers, beleid en zorgaanbieders. Extra beleids- en uitvoeringscapaciteit die in 2021 beschikbaar gesteld is, blijft ook in 2022 nodig om de stelselwijziging hoogspecialistische jeugdhulp te realiseren en de inkoop voor de specialistische jeugdhulp uit te voeren. We re-organiseren het contractmanagement zodat we efficient en in samenwerking met de overige DUO-gemeenten en Amsterdam (hoogspecialistische jeugdhulp) de zorgaanbieders monitoren en mee in gesprek blijven. We ontwikkelen het integrale werken intern en extern. Onder andere door samen te werken met het medisch domein, onderwijs, kinderopvang en andere relevantie partners. Het gezin staat centraal. Aansluitend bij landelijke en regionale ontwikkelingen werken we mee aan bijvoorbeeld aanstaande wetgeving met betrekking tot de beschikbaarheid van jeughulp en andere relevante thema's.
|
De geboden jeugdhulp heeft het gevraagde resultaat |
Acties: Om tot het gewenste resultaat te komen is en blijft overleg met het gezin/de jongere leidend bij het opstellen van zorgplannen. De gemeente monitort de voortgang van de zorg middels contact met de ouders/jeugdige en betrokken zorgaanbieders. We bewaken het effect en kwaliteit van de jeugdhulp door gebruikers om hun oordeel te vragen door middels van electronisch continu onderzoek naar client ervaringen.
|
Jeugdhulp blijft betaalbaar |
Acties: In het nieuwe jeugdhulpstelsel wat betreft de hoogspecialistische jeugdzorg,financieren we met een vooraf vastgestelde lump sum. Hiermee is vooraf helder wat de kosten zijn voor de afgesproken aantallen en dat draagt bij aan de grip op (kosten-)ontwikkelingen. Op basis van het sterk toenemen van de Jeugdhulp kosten in voorgaande jaren stellen we periodiek overzichten op waarin we trends, afname/toename en de ontwikkeling in de kosten jeugdhulp duiden en waar mogelijk (bij-) sturen. We informeren de gemeenteraad elk kwartaal over de ontwikkelingen via de nieuwsbrief en buraps. Met de nieuwe inkoop van de hoogspecialistische jeugdhulp verlagen we de administratieve lastendruk voor zorgaanbieders en gemeenten. De inkoop van de specialistische jeugdhulp moet daar op aansluiten. We ontwikkelen het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO verder, nog steeeds met als doel het bieden van effectieve zorg in een financieel houdbaar stelsel.
|
Belangen van Ouder-Amstel bewaken in het regionale samenwerkingsverband |
Acties: Ouder-Amstel participeert met de overige DUO-gemeenten en Duo+ in het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO. Met behulp van een ontwikkelagenda, ontwikkelen we in 2022 het stelsel met als speerpunten financiële houdbaarheid, gebiedsgericht- en integraal werken. Ouder-Amstel praat en beslist mee in de (boven-) regionale samenwerkingsstructuur met Zaanstreek-Waterland, Amsterdam, de Amstellandgemeenten en de DUO-gemeenten.
|
Jongerenwerk: Stimuleren en faciliteren dat jongeren elkaar ontmoeten, vergroten van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en versterken van verbindingen tussen netwerkpartners . |
Acties: Verder uitbouwen van de doorgaande lijn tussen jeugd- en jongerenwerk, zodat jongeren beter in beeld zijn als zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Young Leadersproject (talentontwikkeling) door jongerenwerkers laten uitvoeren Wekelijkse inloop in het Dorpshuis Duivendrecht continueren voor jongeren 13+ en voor groep 8 in het kader van de doorgaande lijn. Trefpunt in Ouderkerk aan de Amstel onderzoeken waar ambulant jongerenwerk en de jongeren elkaar kunnen vinden. Jongeren betrekken bij de gemeente en de beleidsontwikkeling.
|